Η ιστορία του ξυρίσματος. Μια γρήγορη ανασκόπηση

Μετά από χρόνια τάσεων και διαφόρων styling που έχουν έρθει και παρέλθει ως προς το ξύρισμα του αιδοίου, σήμερα βλέπουμε την επιστροφή του «θάμνου». Φαίνεται ότι με τα χρόνια γίνεται αντιληπτό ότι οι τρίχες μας εκεί, στην πραγματικότητα, εξυπηρετούν έναν πολύ σημαντικό σκοπό. Το styling της περιοχής του αιδοίου πρέπει να καθορίζεται αποκλειστικά από την προσωπική μας προτίμηση. Χωρίς ταμπού.

Πώς φτάσαμε λοιπόν εδώ; Παρακάτω θα δούμε μια σύντομη ιστορία των γυναικών που ξύριζαν την περιοχή του αιδοίου αλλά και τα υπόλοιπα σημεία του σώματός τους.

Το έκαναν οι βασιλείς

Οι γυναίκες στην αρχαία Αίγυπτο φαίνεται ότι είναι οι πρόδρομοι πολλών «τελετουργιών» ομορφιάς ( όπως για παράδειγμα τα λουτρά γάλακτος της Κλεοπάτρας για απαλό δέρμα έρχονται που ξέρουμε όλοι). Ο περισσότερος όμως χρόνος περιποίησης τους, αφιερώνεται στην αποτρίχωση. Οι γυναίκες της αρχαίας Αιγύπτου αφαιρούσαν την πλειονότητα των τριχών του σώματος τους, όπως και τα μαλλιά τους, με τσιμπιδάκια που φτιάχνονταν από κοχύλια, ελαφρόπετρα ή κεριά μελισσών και κεριά με βάση τη ζάχαρη.

Ομοίως, κατά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η έλλειψη τριχών στο σώμα θεωρήθηκε σημάδι πλούτου και υψηλής κοινωνικής τάξης. Οι μπουρζουαζικές κυρίες και οι κυρίες της Ρώμης χρησιμοποιούσαν ξυράφια φτιαγμένα από πυρόλιθους, τσιμπιδάκια, κρέμες και πέτρες για να αφαιρέσουν τις πολλές τρίχες. Στην πραγματικότητα, ακόμη και η ηβική τρίχα θεωρήθηκε «μη πολιτισμένη» και σημάδι χαμηλότερης κοινωνικής τάξης. Αυτός είναι και ο λόγος που απεικονίζονται άτριχα τόσα πολλά διάσημα πέτρινα αγάλματα γυναικών της Ελλάδας.

Στο Μεσαίωνα, η Βασίλισσα Ελισάβετ I άρχισε να αφαιρεί τις τρίχες από το πρόσωπό της, και άφηνε μόνο τις τρίχες του σώματός της. Έθεσε το «trend» του μεγάλου μετώπου, επιλέγοντας να αφαιρέσει τα φρύδια και τα μαλλιά από το μέτωπό της για να φαίνεται μεγαλύτερο. Οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν για την αποτρίχωση τους καρυδιέλαιο ή επιδέσμους εμποτισμένους με αμμωνία και ξύδι.

Η γέννηση των ξυραφιών και των ταινιών αποτρίχωσης

Στα τέλη του 18ου αιώνα, ο Jean Jacques Perret, ένας Γάλλος κουρέας, δημιούργησε το πρώτο ξυράφι για άνδρες και αμέσως μετά το υιοθέτησαν και οι γυναίκες. Χρόνια αργότερα το 1880, ο King Camp Gillette δημιούργησε την πρώτη σύγχρονη ξυριστική μηχανή. Έτσι γεννήθηκε μια επανάσταση όταν το 1915 η Gillette δημιούργησε το πρώτο ξυράφι ειδικά για τις γυναίκες που ονομάστηκε Milady Decolletee.

Μια δεκαετία αργότερα, ένα κορυφαίο γυναικείο περιοδικό μόδας διαφήμισε μια γυναίκα που είχε τα χέρια ψηλά και τις μασχάλες της γυμνές, χωρίς τρίχες. Ήταν η την πρώτη του είδους της. Ο Remington κυκλοφόρησε το πρώτο ηλεκτρικό ξυράφι το 1940. Την ίδια στιγμή οι γυναίκες φορούσαν καλσόν λιγότερο και έδειχναν περισσότερο γυμνά πόδια.

Τη δεκαετία του εξήντα έγινε το ντεμπούτο των κεριών αποτρίχωσης, σε συνδυασμό με τη γνωστή σε όλους μας μόδα μπικίνι. Η γυναικεία ευαίσθητη περιοχή προβάλλεται σε δημόσιους χώρους, σε εξώφυλλα περιοδικών, στην τηλεόραση και στις ταινίες πιο συχνά. Το κερί και το ξύρισμα έγιναν ευρέως γνωστά και κοινωνικώς αποδεκτά.

Παρόλο που καμία διαφημιστική ή υγειονομική διαφημιστική εκστρατεία δεν βγήκε ποτέ να δηλώσει ότι το ξύρισμα ήταν απαραίτητη πρακτική περιποίησης ή υγιεινής, η ιδέα προωθήθηκε εξίσου, τόσο από τη βιομηχανία ξυραφιών και άλλων ειδών αποτρίχωσης όσο και από τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας. Η εικόνα μιας άτριχης γυναίκας γίνεται πλέον συνώνυμο της θηλυκότητας.

1970, γυρνάμε πίσω στα βασικά

Δεκαετία του ’70: η κατάσταση των μαλλιών του κεφαλιού είναι ίδια με τις τρίχες της ευαίσθητης περιοχής – απελευθερωμένη! Το ανερχόμενο φεμινιστικό κίνημα της δεκαετίας του ’70 συνέδεσε τη σεξουαλική απελευθέρωση με το παρθένο, μη απαλλαγμένο από τρίχες σώμα. Πλέον οι τρίχες στην ευαίσθητη περιοχή και στη μασχάλη είναι σύμβολο ενός σέξι σώματος. Στη δεκαετία του ’80 και του ’90, η γυμνές φωτογραφίες του Helmut Newton και περιοδικά όπως το Playboy, προωθούσαν ένα γυναικείο σώμα με τρίχες, αλλά πολύ περιποιημένο.

Η άνοδος του Brazilian

Στη δεκαετία του ’90, το Brazilian waxing έγινε η Νο 1 τάση αποτρίχωσης των διασημοτήτων. Το περίφημο επεισόδιο «Brazilian» του Sex and the City έκανε πρεμιέρα το 2000, και απεικόνιζε την Carrie Bradshaw να κάνει ένα δραματικό Brazilian σε ένα κέντρο αισθητικής στη Νέα Υόρκη.

Σήμερα: οι τρίχες είναι in (ξανά)

Σήμερα, βλέπουμε ότι οι γυναίκες αγκαλιάζουν ξανά το σώμα τους, αφήνοντας τις τρίχες αξύριστες. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα φεμινιστικά κινήματα της εποχής μας που τονίζουν τη σημασία της επιλογής. Οι New York Times έχουν κάνει αναφορές στην αξύριστη ευαίσθητη περιοχή της Naomi Campbell και της πορνοστάρ Stoya ως απόδειξη της τάσης αυτής. Πρόσφατα σχόλια από διασημότητες όπως η Cameron Diaz και η Gwyneth Paltrow επιβεβαιώνουν μια μετατόπιση προς την πλήρη αποδοχή των τριχών του γυναικείου σώματος.

Μην ξεχνάτε! Το πως θα αποφασίσετε να αντιμετωπίσετε τις τρίχες του σώματός σας είναι καθαρά δική σας επιλογή!