Χρωματισμός της ευαίσθητης περιοχής. Πως δημιουργείται;

Πολλά πράγματα στο σώμα μας αλλάζουν με την ηλικία. Αλλά ένα πράγμα που δεν περιμένουμε είναι να αλλάξει είναι το χρώμα του δέρματός μας στην ευαίσθητη περιοχή, γύρω από τα γεννητικά όργανα.

Όπως οτιδήποτε άλλο, αυτή η αλλαγή συνήθως δεν συμβαίνει εν μία νυκτί. Αντ ‘αυτού, είναι σταδιακό – τόσο σταδιακό, στην πραγματικότητα, που ίσως να μην το παρατηρήσετε αμέσως.

Αλλά μια μέρα το κάνετε, και αναρωτιέστε: Είναι όλα ΟΚ; Είναι φυσιολογικός ο χρωματισμός στην ευαίσθητη περιοχή;

Ναι, είναι φυσιολογικό

Είναι απόλυτα φυσιολογικό το δέρμα των χειλιών και του πρωκτού να είναι πιο σκούρο από άλλα σημεία του σώματός μας. Αυτό ονομάζεται υπερχρωματισμός.

«Στους περισσότερους ανθρώπους μετά την εφηβεία, το δέρμα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων θα είναι πιο σκούρο από άλλες περιοχές του δέρματος», εξηγεί ο Hadley King, MD, δερματολόγος με έδρα το Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Ο χρωματισμός είναι διαφορετικός σε κάθε άτομο

«Το χρώμα θα διαφέρει από άτομο σε άτομο», λέει ο κ. King. Δεν υπάρχει “κανονικό” χρώμα σε αυτήν την περιοχή.

Το χρώμα  του δέρματος μας παίζει ρόλο στο πόσο σκούρα μπορεί να είναι αυτή η περιοχή. Ο υπερχρωματισμός μπορεί να είναι μια πολύ λεπτή διαφορά χρώματος εάν έχετε γενικά πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα.

Ο χρωματισμός της ευαίσθητης περιοχής συνήθως προέρχεται από τους παρακάτω παράγοντες

1. Ορμόνες

Το δέρμα μας έχει ορισμένα κύτταρα, που ονομάζονται μελανοκύτταρα, τα οποία σχηματίζουν μελανίνη. Στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, αυτά τα μελανοκύτταρα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις ορμόνες.

Η περιοχή των γεννητικών οργάνων γίνεται σταδιακά πιο σκούρα, αποτέλεσμα των ορμονικών αλλαγών που βιώνουμε με την πάροδο του χρόνου. Αυτό μπορεί να είναι κατά τη διάρκεια της εφηβείας, της εγκυμοσύνης ή της γήρανσης γενικά. Για παράδειγμα, τα οιστρογόνα είναι μία από τις ορμόνες που μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη μελανίνη σε ορισμένες περιοχές όπως τα χείλη.

Μπορεί επίσης να σκουραίνει το δέρμα πάνω ή γύρω από τις θηλές σας ή και τον πρωκτό.

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας και της εγκυμοσύνης, τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι αυξημένα, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένο χρωματισμό αυτών των περιοχών.

2. Τριβή ή φλεγμονή

Η έντονη τριβή μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κινητικότητα των μελανοκυττάρων.

Με άλλα λόγια, η τριβή μπορεί να οδηγήσει αυτά τα κύτταρα στο να να παράξουν περισσότερη μελανίνη, οδηγώντας σε χρωματισμό.

Για παράδειγμα, το σεξ και ό,τι το συνοδεύει φέρνει αυξημένη τριβή στην περιοχή. Αυτό οδηγεί σε αλλαγή του χρώματος. Τόσο το κολπικό όσο και το πρωκτικό σεξ μπορούν να προκαλέσουν αυτού του είδους την τριβή.

Τα χείλη και η άνω περιοχή του μηρού, ιδιαίτερα στις πτυχές του δέρματος στην περιοχή της βουβωνικής χώρας, μπορούν επίσης να σκουρύνουν λόγω καθημερινής τριβής ή εξαιτίας του τραύματος που προκαλεί ο τοκετός.

Με συνεχές τρίψιμο, δημιουργείται κερατινοποίηση. Αυτά τα κύτταρα έχουν μελανίνη και αυτή η διαδικασία οδηγεί σε παχύτερο και πιο σκούρο δέρμα σε αυτές τις περιοχές.

Τα προϊόντα ξυρίσματος και αποτρίχωσης μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε χρωματισμό της ευαίσθητης περιοχής για τον ίδιο λόγο. Η τριβή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φλεγμονή στο δέρμα, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει μεταφλεγμονώδη υπερχρωματισμό.

Οι μυκητιάσεις καθώς και οι εσωτερικές τρίχες μπορούν επίσης να προκαλέσουν μεταφλεγμονώδη υπερχρωματισμό. Για την μείωση των εσωτερικών τριχών μπορείτε να προμηθευτήτε τον ορό επιβράδυνσης ανάπτυξης της τριχοφυΐας της AYAY ο οποίος έχει διπλή δράση! Μειώνει την ανάπτυξη της τριχοφυΐας αλλά αναστέλει και τη διαδικασία ανάπτυξης εσωτερικών τριχών.

3. Ηλικία

Ο χρωματισμός της ευαίσθητης περιοχής συνήθως έρχεται με την ηλικία.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το δέρμα σας έχει βιώσει επανειλημμένα τραύματα ή έχει υποστεί περισσότερες ορμονικές αλλαγές.

Η AYAY διαθέτει μια σειρά από ελεγμένα προϊόντα για την ευαίσθητη περιοχή. Από την γκάμα της δεν θα μπορούσε να λείπει η λευκαντική κρέμα για την ευαίσθητη περιοχή. Η λευκαντική κρέμα για την ευαίσθητη περιοχή της AYAY δρα απευθείας στα σημεία του δέρματος που έχουν υποστεί χρωματισμό τόσο στην επιφάνεια της επιδερμίδας σας όσο και υποδόρια. Το μεγάλο πλεονέκτημα της λευκαντικής κρέμας της AYAY είναι το στοιχείο 4- βουτυλο-ρεσορκινόλη (4-Butylresorcinol) το οποίο είναι αβλαβές λευκαντικό τελευταίας γενιάς, με μοναδική δράση, σίγουρα το καλύτερο στην κατηγορία του. Το στοιχείο αυτό μειώνει τη δραστηριότητα των μελανοκυττάρων μέσω της αναστολής του ενζύμου που είναι υπεύθυνο για τη σύνθεση της μελανίνης χωρίς κίνδυνο για το αιδοίο, τον πρωκτό και το περίνεο.